tisdag 1 januari 2008

Nytt år

Igår kväll gick alltså årets nyårsfest av stapeln, precis som i Sverige, men med åtta timmars förskott. Vi visste ju inte riktigt vad vi kunde vänta oss, till en början visste vi ju inte ens om de firar det västerländska nyåret alls. Nu vet vi, det gör de!

Någon gång i febuari firar de nyår igen (enligt lunar calendar), det är årets största helg här i Korea, det vill säga med flest lediga dagar för det koreanska folket. Men festligeheter är ju kul så har man möjligheten att fira många gånger så är det ju bara att passa på :-).

Innan de västerländska festligheterna började tog vi ett varmt bad nere i poolen. Det är grymt kallt här just nu, igår hade vi minus 10 grader. Så man behövde tina upp kroppen.

Därefter var det fördrink och snacks hemma hos oss. Förrutom T & E fick vi besök av två gäster till, nämligen Aleks svenska kollega Stefan och hans japanska flickvän, Yuki. Yuki hade med sig japansk Sake (risvin) som vi fick provsmaka. Inuti flaskan fanns två guldkorn, den som fick de i sig skulle tydligen granterat bli ännu snyggare. Trevligt. Dessutom hade hon med sig riskakor, tyvärr var väl ingen jätteförtjust i dem pga märklig konsistens. Men väldigt gulligt att vi fick chansen att smaka och prova.

Vid 8.30 hade vi bokat bord på en italiensk restaurang, där vi fick riktigt schyst mat och käkade vår medhavda koreanska tårta. Igår fick Tesse välja vilken tårta vi skulle köpa. Tesse gillar efterrätter :-). Koreanerna är verkligen gulliga. Inga problem att ha med sig egen efterrätt, de erbjöd sig till och med att förvara en i kylen till oss.



Vi hade fått höra av Aleks kollegor att det skulle vara raketer och inringning av det nya året utanför ett tempel här i stan (i närheten av där vi bor), så vi bestämde oss för att sticka dit. Vi hade blivit förvarnade om att det skulle vara mycket folk och att man skulle ta det försiktigt.
Minsann, de hade rätt. Det var galet mycket folk. Det är ju svårt att säga hur många, men med tanke på folkmängden i staden kunde det kanske varit en halv miljon?

Först tyckte vi ju det kändes väldigt häftigt, men efter ett tag drabbades jag nästan av panik. Folk bara tryckte på och det gick inte att andas. Bakom oss hade en koreansk man sin lille son med sig, vilket är idiotiskt. Där ska inga barn vara. Han fick till slut upp honom på axlarna, för pojken höll ju på att klämmas ihjäl. Någon människa trampade av mig ena skon, så helt plötsligt hade jag bara en sko. Det fanns ju ingen möjlighet att böja sig ner, så jag fick hoppa runt på en fot. Till slut kände jag i alla fall skon med foten och fick tag på den igen, ett smärre mirakel för jag hade tappat hoppet om att återse den. Ingen höjdare att vara skolös när det är minus 10 grader. Efter detta gjorde vi allt för att ta oss ut ur folksamlingen och det gick fint! Skönt.



Därefter var vi ju otroligt sugna på att ringa till Sverige och önska gott nytt år. Tidskillnaden är ju klart lite märklig ibland. Fest och nyår här, och så har det inte ens börjat hemma i Sverige. Men det hindrade ju inte oss.

Efter 12-slaget tog vi taxi till Hongik University och sjöng karoke, naturligtvis till vårt favoritställe -Prince Edward. Stjärnhimlen inne på toan är oslagbar, även de rosa mikrofonerna. Perfekt början på 2008! 2008 ska bli ett bra år, visst!

Sådana här roliga mössor bär koreanerna nu när det är kallt ute. Den här härliga giraffen fick jag låna en kort stund av en korean :-). Man skulle ju helt klart haft en egen.

I morse vid klockan 8 vaknade jag av att den koreanska telefonen ringde, tjejkompisarna hemma ville ju så klart önska gott nytt år, igen. Haha kul.

GOTT NYTT ÅR!

1 kommentar:

Anonym sa...

Gott nytt år! :)
Kram Tjejen!