onsdag 15 augusti 2007

Independence day, Nord korea och att gå på bio



Idag (onsdag) är det helgdag här i Korea pga Independence day, så vi är lediga båda två. Vid lunchtid gav vi oss ut på stan egentligen för att leta efter en biograf (hade tänkt gå på bio ikväll), men väl ute på stan var det massor av spännande grejer på gång. På gatorna kom det jättekonstiga bussar åkande med galler för fönsterna. Vi trodde först att det var fångar som transporterades. Jag försökte snacka med en tjej och fråga vad det var frågan om och vad som transporterades, men eftersom hon kunde inte ett ord engelska så vi fick inte svar på frågan, utan strövade vidare. Längre fram var det massor av sådana bussar och flera hundra poliser. En journalist från en nyhetskanal kommer fram till oss och ville filma oss. Äntligen någon som pratar engelska och kan förklara lite grann, det var tydligen demonstrationer mot Nord Korea och mot kommunismen. Tyvärr kunde han inte svara på varför det var galler på fönstren på bussarna, men vår nya teori är att det var bussar som poliserna trsp i för att slippa bli attackerade.
Varje dag i dagstidningen här så handlar det om relationen mellan syd och nord och det är väldigt spännande att följa. Vad jag har förstått så var norra delarna under kommunismländernas beskydd och södra delarna under amerikanskt beskydd efter andra världskriget. Innan dess var ju Korea ockuperat av Japan. Det var i detta läge efter andra världskriget som Koreakriget bröt ut (1950 ?) och landet delades i två delar. Här verkar det som att endel ser det som USA:s fel att det är uppdelat i två stater. För några år sedan var det tydligen stort förakt mot amerikaner här i Seoul och bara man var vit så räknades man som amerikan. Nu verkar det inte vara så längre, istället verkar det som att många koreaner sätter stort värde på utlänningar och de har ett stort intresse av att lära sig engelska och att plugga/bo utomlands.

Det är tydligen jätte stora översvämningar i Nord Korea just nu, så bristen på mat är ännu större än vad den varit. Det hade varit väldigt intressant att åka in i Nord Korea, men man får ju bara åka in där med guider och då man blir ju bara visad vissa saker. För att komma till Pyongyong (som är huvudstaden där) måste åka in från Kina. Från Syd Korea kommer man bara in i ett bergsområde och där ser de olika sidorna precis likadana ut, tydligen ska det vara väldigt dyrt. Vi ska försöka ta oss till DMZ (demilitarised zone), där soldater från syd står ansikte mot ansikte mot soldater från nord och bevakar respektive sida. Det är i denna zon alla samtal mellan syd och nord pågår.

En kväll här såg vi ett väldigt intressant reportage om Nord Korea och det som facinerade oss mest var en otroligt stor byggnad, som är ett ofärdigt hotell som finns mitt i Pyongyang, ett riktigt spökbygge. Tydligen fanns det aldrig pengar att bygga klart det. Kolla google earth om ni är intresserade och sök fakta på nätet.

Nu har vi hunnit med vårt första biobesök här i Korea. Det var en spännande upplevelse. Det tog en bra stund innan vi lyckades köpa biljetter och en mängd människor hann erbjuda sin hjälp till oss två förvirrade själar. Det fanns ingen information på engelska alls och vi undrade ju så klart vilka filmer som gick och när. Tillslut fattade vi att varje film hade ett nummer på biografen och genom att följa det numret fick man veta när filmen gick. Bra! När filmen skulle börja och vi skulle gå in uppkom ett nytt problem, hur får vi veta vart vi ska sitta. Vi hade tur och träffade en amerikan i rulltrappan upp. Så klart ett våningsplan för varje film, hemma får vi ju in några stycken salonger på varje plan, men här är allt STORT. Amerikanen förklarade att det finns en karta utanför varje salong där man kan leta upp sitt tecken. Bra!

Filmen var sjukt otäck, jag satt mest gömd under min kofta hela filmen (men den var ändå bra). Zodiac, kolla om ni vill.

Allt för idag. God natt!

Inga kommentarer: