måndag 24 september 2007

Seoul museum of history

Igår tog vi oss till historiska museet, egentligen mest för att vi läst att det skulle vara chosak-festival där. Vi har lärt oss att ordet festival kan betyda väldiga festligheter, men det kan också betyda att det inte händer ett smack, vilket var fallet igår. Vi gick igenom museumet som vanligt utan några större sensationer. Historiska museum verkar ha en förmåga att fokusera på tekannor och karaffer och inte det som man är intresserad av, så som landets historia. Korea har ju en väldigt speciell historia som man gärna hade lärt sig mer om, men för att få rätsida på det får man istället använda sig av internet. Jag har nu ägnat hela förmiddagen åt att läsa på om andra världskriget och japans del i det hela för det är det som indirekt och delvis är förklaringen till Koreas situation idag. Vi har biljetter till DMZ -demilitarized zone i mitten av oktober och det hade varit kul att vara påläst tills dess. Vi ska alltså besöka gränsen mellan nord och syd där soldater står uppradade. Jag har hört att man ska få låna kikare så att man kan kolla in i nord korea. Spännande.

På vägen hem från museet passerade vi förbi Doctor Kill's clinic, rätt kul namn på en klinik, man undrar ju spontant om doktorn ska döda en...???

4 kommentarer:

Sutte sa...

Hollow!

Låter ju fräckt att kolla in gränsen till Nordkorea! Är det svårt att få tillstånd att besöka Nordkorea? Det borde ni helt klart försöka annars.

Ulle sa...

Hej Sutte!

Kul med inlägg, I like! Hoppas du känner dig bättre, Aleks berättade att du blivit sjuk.

Det enda sättet att ta sig in till Nord korea är via Kina, dvs man måste först ta sig till Peking och sen vidare därifrån. Standardturerna verkar vara på 5-7 dagar tillsammans med ett par stycken nord koreanska guider, man tas ju naturligtvis bara till de platser som de vill visa turister och ingenting annat, men visst hade det varit coolt att bara få vistas där och spännande att få se "spökhotellet", men ska vi vara realistiska så blir det nog inget nord korea för oss mer än gränsen då. Men vi får se... Jag läste i Lonely Planet att en del människor varit väldigt ifrågasättande mot guiderna, men det tjänar ju ingenting till, det får man ju ta när man kommer hem. Guiderna råkar ju bara illa ut efter besöket och det är ju inget kul.

Sutte sa...

Jo jag råkade bli sjuk, och sen lite bättre, och nu känner jag mig lite sjuk igen. Calle har också varit
lite krasslig, lagom till att vi skall åka till Nepal nästa vecka. Nåja det ordnar sig nog. Du är okej igen?

Ulle sa...

Segt, BLI FRISK!!! Är det en vecka kvar innan ni åker så är det nog lugnt. Ni får ha det så bra och ta hand om er. Hälsa Nepal!

Jo jag mår fint igen :-)

Ha det gott!