onsdag 19 september 2007

Äta ute och att befinna sig i en sagovärld


Igår eftermiddag träffade jag Anna, det var jätteskoj för vi hade inte setts på länge, hela två veckor så vi hade massor att prata om. Vi stack till ett jättemysigt musikcafe som ligger precis där vi bor. Vi började med att beställa in var sin te, men övergick sedan till vin. Vid sextiden tog vi tunnelbanan till Ericssons kontor och mötte upp killarna. Det var kul att se vart Aleks jobbar och kul att träffa hans kollegor. Igår hade de besök från Lund, så tanken var att alla skulle ut och äta tillsammans. En av tjejerna på hans jobb hade bokat bord på en koreansk restaurang i närheten så vi var väl 10 personer ungefär som käkade tillsammans på kvällen. Koreanerna började med att beställa in Soju (koreansk sprit) så det var ju bara att hänga på och smaka. De dricker det i små snapsglas, men det är bara 20%-igt så det är inte lika blodigt som svensk snaps. Man får alltid in kimchi och soppa innan maten, soppan vi fick igår var så stark så att mina ögon höll på att trilla ut, men Aleks är ju lite bättre på att äta stark mat än mig så för honom gick det bra :-). Som jag berättat tidigare så får man in massa olika rätter här sen äter alla från allt, det innebär att det blir hur många tallrikar som helst på bordet när koreaner äter. Lite galet. Igår fick vi "koreansk pizza" ser ut som plättor fast med inbakade grönsaker och bläckfisk dessutom grillat kött, rökt anka och några slags potatisbullar. Maten var väldigt god och vi hade jättetrevligt. Koreanerna på Aleks jobb är duktiga på engelska, så det är ju kul att snacka med dem. En del av dem har ju varit i Sverige och jobbat och även det gör det hela lite lättare. Efter att vi ätit fick vi in ris som låg och simmade i vatten i en gryta, vilket var totalt smaklöst. Detta kallar de för dessert, gud vad vi skrattade. Dessert brukar ju förknippas med något sött och gott. Rissoppan är varken eller, det ser ut som de hällt på vatten på det sista kvarbrända riset i botten på kastrullen efter att ha kokat ris. Man förstår ju att koreaner är smala om de kallar det där för dessert :-).

Efter maten stack vi till en bar och tog var sin öl. Vi fick in ett stort rör med öl som vi hade på bordet, ett rör rymde 5 liter öl, sen tappade man upp öl från röret. Roligt!


Steve som killen på bilden heter var i Sverige och jobbade för 2 veckor sedan. Han bodde på hotel i Malmö och åkte pendeln mellan Malmö och Lund för att komma till Ericsson. Det är rätt underhållande att höra dem berätta om Sverige och hur de upplever livet där. Hur som helst en morgon så fick han inte åka med bussen, jag antar att det beror på regeln som de infört om att det inte få stå fler än 10 personer. Den reglen är väl rätt svår för en korean att förstå med tanke på hur många de är här. Här får ju alla åka med så länge som det går att få igen dörrarna. Eftersom han inte fick åka med bussen så bestämde han sig för att åka taxi till jobbet, han är ju trevlig och vänlig så han frågade de andra på busshållsplatsen om de ville åka med "it´s for free, my work is paying" så folk hade ju hoppat in, då helt plötsligt säger taxichaffören att det blir 100 kronor mer eftersom de är fler som åker. Han tyckte det var hur konstigt som helst, ett taxipris är väl ett taxipris oavsett hur många som åker. Men det är ju samma sak om man delar en pizza hemma i Sverige, då ska de ju ha 50 kr extra för att de delar den. Sverige är hur konstigt som helst :-). Han tyckte att Malmö var trevligt men dött och folktomt... haha.

Idag när jag kom till jobbet var det sagotema på lekiset, så alla barn och all personal var utklädda, de hade jättefina dräkter på sig. De såg ut som små prinsessor och prinsar allihop, hur söta som helst. Jag fotade dem så klart! Det var väldigt trevlig stämning där idag, alla var glada -precis som det ska vara.




Inga kommentarer: