måndag 5 november 2007

Det kollektiva ansvaret

I rulltrappan i tunnelbanan idag böjer sig en man ner för att plocka upp en liten microskopisk pappersbit som fastnat i rulltrappan. Den skulle ju naturligtvis inte ligga där och skräpa och riskera att åka in i systemet. Är inte detta helt fantastiskt så säg? Jag blev helt rörd när jag såg det och började fantisera om hur rent Malmö egentligen skulle kunna vara, om folk bara kunde sluta att släppa saker där de står och tro att det är någon annan som plockar upp det.

Jag har ju vid ett antal tillfällen klagat på att det inte finns soptunnor här i Korea, att man får bära runt på sitt skräp i hopp om att hitta en soptunna. Tydligen fanns det fler soptunnor här tidigare, men med följden att det blev skräpigare ute på stan så myndigheterna beslutade sig för att ta bort dem igen och vips, rent igen. Detta hade väl aldrig funkat i Sverige, inga soptunnor skulle väl antagligen betyda att ännu fler personer skulle slänga skräpet där de står. Varför är det sån skillnad?

Om det är någon som vill läsa vidare och få veta mer intressanta saker om just skräp, så kan jag berätta att i Korea köper man påsar av myndigheterna speciellt avsedda för skräp, om man inte har rätt påse hämtar de inte soporna. Ju större påsar destu mer kostar det att få påsen upphämtad, vips så blir det självklart mindre sopor. Så ju mindre skräp du producerar, destu mer pengar sparar du! Detta blev visst ett sopigt inlägg :-)

4-åringarna har varit ungefär likadana som de brukar, jag hyser numera inget vidare hopp om att de ska lära sig någon engelska inom den närmsta framtiden. Idag behövde hela klassen pinka samtidigt igen. Om den koreanska läraren kunde sluta sminka sig på lektionstid hade det kanske kunnat gå lite bättre för dem. Jag tycker inte att hon är lika gullig mot barnen som de andra lärarna är, hon är bara sur på dem hela tiden. Idag lyfte hon en unge i ena armen över hela klassrummet, flickan bara skrek och grät. Antagligen gjorde det ganska ont att bli lyft i bara en arm, de är ju inte så små i kroppen.

I eftermiddag ska jag testa på Frasers Yoga. Har inte gått där tidigare eftersom passen varit så sen på kvällen, men nu är det någon som tänk till och flyttat ett av passen till eftermiddagen, man tackar!

Inga kommentarer: