måndag 19 november 2007

Flera hundra nakna koreaner

Enda sedan vi kom hit har vi velat besöka något av alla de badhus som finns runtom staden, det ska tydligen ska vara något allderles speciellt, igår söndag var det dags! Vi bestämde träff med Anders och Maria i receptionen på hotellet, väl där fick receptionisterna göra lite eftersökningar, vi ville sticka till ett badhus som hade en gemensam sektion för killar och tjejer. Till slut hittade de ett ställe som skulle vara schyst, vi fick en lapp med koreanska bokstäver på som vi skulle visa taxichaffören.

Tidigare på dagen upptäckte Aleks att han hade slarvat bort sina badbyxor, så han fick åka ner en sväng till receptionen och fråga om de var kvarglömda efter gårdagens bad. Han berättade för receptionisten att han verkligen behövde hitta dem eftersom vi skulle till ett av stadens badhus, var på hon svarar "men då behöver du inga badbyxor". Aleks igen "jo, men vi hade tänkt åka till ett blandbadhus för både män och kvinnor", hon igen "du får inte ha badkläder där" Aleks ser ut som ett frågetecken .... hon igen "de kommer att ge dig en uniform", okej vi visste vad som skulle vänta.

Väl inne i badhuset var förvirringen total, det var ingen där som snackade engelska alls och vi visste ju inte hur det skulle gå till :-), mer än uniformen då. Först skulle man låsa in sina skor i ett skåp, den nyckeln skulle sedan överlämnas till en annan kvinna som sedan skulle ge oss en annan nyckel, därefter kunde man sedan få en liten minimal handduk.

Maria och jag fick ju säga hej då till grabbarna och bege oss till kvinnovåningsplanet. Gud vad jag var glad att jag hade Maria med mig. På kvinnovåningsplanet, låg det en drös med koreaner och sov på golvet iförda oranga byxor och tröjor, vi började fatta att det var uniformen man skulle bära på det gemensamma våningsplanet, men hur skulle man få tag i dem? Vi beslutade oss för att strunta i det ett tag för att istället gå mot duscharna, bastun och jauzzin. Där inne i duschutrymmet var det hur mycket folk som helst badandes och massor av små barn som satt i små baljor. Vi kände oss ganska utstirrade, vi var ju de enda västerlänningarna där. Det var väldigt skönt, vi badade i ett par olika bassänger och provade ett par olika bastus. Efter en halvtimme kom det en koreansk kvinna springande mot oss och sa "your husband outside". Både Maria och jag hade helt glömt att vi skulle möta de andra på det gemensamma våningsplanet. En kvinna var gullig och hjälpte oss att ringa efter var sin uniform.

Det gemensamma våningsplanet var minst sagt en för oss väldigt annorlunda plats. På golvet låg det massa människor och sov, i golvet fanns värmeslingor så många tyckte det var värmande att ligga där. Andra satt och hade pick-nick på golvet, det som de "pick-nickade" på var kokta ägg. För en själv känns det ju rätt konstigt att sitta och bara klösa i sig massa kokta ägg utan någonting till, men det gillar de här. Koreaner, koreaner.

Här kunde man även få massage, göra ansiktsmasker, få naglarna fixade. Massagen förstod vi oss inte på. En del människor var precis sönderslagna på hela kroppen, två kvinnor hade runda stora blåmärken som täckte hela ryggen, det måste ju gjort sjukt ont.

De hade även ansiktsbehandlingar som var lite utöver det vi är vana vid. De satte nämligen nålar i hela ansiktet, så det blev stora blodiga sår. Det såg ju minst sagt groteskt ut. Vad i herrans namn ska det vara bra för?

Detta våningsplanet ledde en även ut i friska luften och där fick vi se det sjukaste och konstigaste av allt. Det var stampat jordgolv ute så man fick låna badtofflor för att inte bli smutsig. När vi kom dit ut såg vi att det hängde massa filtar utmed väggarna, vi drog undan filtarna för att se vad som var bakom, det visade sig vara varma koleldade grottor för det var 100 koreanska ögon som kollade ut på en, jag blev ganska chockad får jag säga, vet inte vad jag hade förväntat mig i och för sig? För att inte släppa ut värmen fick vi hoppa in och sätta oss, det var helt knäpptyst och skitvarmt...jag klarade inte riktigt trycket där inne...kände mig plötsligt helt fnittrig...kändes ju sektliknande, med alla orangeklädda människor som tyst stirrade på en.

Det var ju en intresant söndag man fick uppleva så här i mitten av november. Jag är väldigt glad att vi kom dit, nu börjar man ju fatta vad spa-traditionerna kommer ifrån :-)

Av någon anledning så luktade det rökt korv på alla 4våningsplan, trots att folk bara käkade ägg. När vi kom hem stank både Aleks och jag Onsala-korv. Koreaner koreaner.

Inga kommentarer: